ТЕШКО је данас разумети Драгишу Васића, зато што више немамо такве духове који су спојили у себи и саосећајни и критички дух. Он је особа која је са својим друштвом и својим временом прошао кроз све недаће - рекла је јуче Јелица Зупанц, представљајући књигу "Bist du Драгиша Васић", у издању "Службеног гласника".
Овај "роман-преписка", који је мешавина фикције и докумената, враћа на књижевну и културну сцену великог српског писца и академика, који је после Другог светског рата брутално уклоњен из књижевног живота.
- Роман покреће аутентично писмо које је мој прадеда написао свом ујаку Драгиши Васићу. То писмо му није било уручено, јер је Васић већ годину дана пре тога страдао, а да то мој прадеда није знао.
Ова преписка се отвара према прошлости али и према садашњости и будућности и тече без икакве временске препреке. Многи делови су изворни, аутентични, и показују да је документ који се укључује у садашњост јачи и чудеснији од сваке фикције - рекла је ауторка.
И овим романом Васић је, по речима уредника Гојка Тешића, означен као трагичан симбол српске модерне културе али и као трагичан симбол српске политике у разним несналажењима између левог и десног:
- У национални модерни књижевни контекст овај текст враћа причу о Васићу, пре свега као писцу-интелектуалцу, и позива на пристојну и разумну расправу о свему ономе што су трагичне димензије једне културне традиције.