ТАРАШ - "Добро нам дошао Првоје" - натпис је на транспаренту којим су минулог викенда житељи овог потиског села у средњем Банату, код Зрењанина, дочекали мужјака беле роде са гнезда ПД 3, означено по електричном стубу на којем је смештено у Улици Петра Драпшина, испред кућног броја 3.
Првоје је први слетео у Тараш, оправдао име, али и наговестио долазак пролећа. Александра Маровац Цуцић, из удружења "Тарашке роде", каже да од 2013. спроводе мониторинг белих рода и од тада овај мужјак долеће први у своје село. Мештани тврде да је Првоје "извидница" већ годинама, и увек му се обрадују када га угледају. А, овог пута баш је нешто поранио...
Према међународном попису рода, који су обавили орнитолози Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, Тараш има највећи број гнездећих парова ове заштићене врсте у нашој земљи - чак 40! Немачка фондација "Еуронатур", која се бави заштитом природе, због највећег броја, али и доказане бриге о родама, 2015. Тарашу је доделила специјални статус и престижну титулу "Европско село рода". Признање на међународном нивоу промовише места од изванредне природне и културне баштине.
- Родама у част преко лета организујемо пригодне манифестације. Захвални смо им за афирмацију и промоцију коју су нам омогућиле - каже челница "Тарашких рода" Александра Маровац Цуцић.

ЗАШТИЋЕНЕ ОД СТРУЈЕ
- РОДЕ баш воле Тараш! Прија им овдашњи мир, неокрњена природа, приобаље Тисе које је пуно хране за њих... Подигли смо им гнезда на стубовима у центру села и заштитили их од струјног удара - истиче Александра Маровац Цуцић.