БАЛКОН Народног позоришта, команда "Јуриш!" Вука Драшковића, нереди и излазак тенкова на улице Београда обележили су деветомартовске демонстрације 1991. године.
На позив Српског покрета обнове, под слоганом "Митинг против петокраке", упркос забрани власти, у центру Београда окупило се око 100.000 незадовољних људи. Иако је формални разлог демонстрација било незадовољство уређивачком политиком Телевизије Београд, била је то побуна против режима и владајуће идеологије, али и одговор на однос државе према све ближем грађанском рату.
Одговор режима био је жесток. Лидери опозиције су се склонили у зграду Народног позоришта, чија им је врата отворила управница Вида Огњеновић. Док су се челници СПО са балкона обраћали демонстрантима, полиција је силом покушала да растера грађане.
На пребијање демонстраната Драшковић је одговорио позивом на напад. Демонстранти су пружили жесток отпор, што се претворило у вишечасовне сукобе. У њима је повређено више од 200 људи, а ухапшено је више од стотину грађана. У Масариковој улици, бежећи од демонстраната, погинуо је полицајац Недељко Косовић. Нешто касније, полиција пуца и убија седамнаестогодишњег Бранивоја Милиновића.
У поподневним часовима власт је извела тенкове на београдске улице. Лидер СПО Вук Драшковић је ухапшен, а забрањен је рад ТВ Студио Б и Радија Б 92.
Оставка министра полиције Радмила Богдановића, пуштање на слободу Вука Драшковића, као и смена руководства ТВ Београд епилог је деветог марта.

СТУДЕНТИ
ОДГОВОР на државну репресију стигао је следећег дана из Студентског града, када су ка Теразијској чесми кренули студенти.