ВАШИНГТОН - Лични примерак политичког манифеста нацистичког лидера Адолфа Хитлера "Мајн кампф" продат је данас за 20.655 долара на аукцији у САД.
Књигу у повезу од црвене коже пронашли су амертички војници у Минхену на крају Другог светског рата, саопштила је аукцијска кућа Александер хисторикал оукшен (Алеxандер Хисторицал Ауцтионс) који је организовао продају. Дело је купио један Американац.Хитлер је задржао тај примерак за личну употребу или као потенцијални поклон неком обожаваоцу, навела је аукцијска кућа и додала да је књига била процењена на између 12.000 и 15.000 долара.
На првој страни књиге налази се 11 потписа америчких официра батаљона 45. пешадијске дивизије. То су били први војници који су ушли у ослобођени Минхен.
Хитлер је написао тај манифест 1924. године, скоро 10 године пред долазак на власт, док је био у затвору због покушаја државног удара. У тој књизи, будући вођа нациста пише о идеолошким начелима свог покрета која су касније постала основа нацизма.
Критичко издање "Мајн кампфа" од 8. јануара први пут се продаје у Немачкој.
Реиздање те нацистичке и антисемитске књиге у измењеном издању омогућено је пошто су ауторска права, од 1945. године у поседу савезне покрајине Баварске, постала јавно добро 70 година од Хитлерове смрти.
Критичко издање "Мајн Кампфа" има око 2.000 страница, са близу 800 страна оригинала и око 5.000 коментаторских одредница историчара и других напомена.
Нова књига је насловљена "Хитлер, Мајн Кампф, Критичко издање".