Велика изложба скулптура славног шпанског уметника Пабла Пикаса, под називом ''Пикасова скулптура'', која сведочи о изузетној животности и покретљивости његовог дела, отворена је данас у Музеју Пикасо у Паризу, пренели су медији.
Изложба ће трајати до 28. августа и на њој ће бити приказано 240 експоната, од којих неки потичу из највећих светских музеја, као што су Музеј модерне уметности у Њујорку, Уметнички институт у Чикагу, Галерија модерне уметности у Лондону и Музеј краљице Софије у Мадриду.
"Пикасо се поиграва репродуктивним карактером скулптуре прекрајајући своја дела и поново их стварајући, чинећи од њих целину иако је свако за себе јединствено", каже Сесил Годфроа, један од аутора изложбе.
У нешто другачијој форми, ова поставка биће изложена и у Палати лепих уметности у Бриселу (БОЗАР), од 26. октобра до 5. марта 2017. Белгијска верзија садржаће скулптуре са етно мотивима из Пикасове личне колекције и једну збирку скулптура од керамике.
"Желели смо да се успротивимо идеји да је скулптура тајни врт Пикаса", истакла је Виржини Пердрисо, један од аутора изложбе и конзерватор скулптура у музеју.
Концепт изложбе оживљава атмосферу из Пикасовог атељеа и сведочи о уметниковој задивљујућој способности да од свих врста материјала створи уметничко дело: женске фигуре од гране дрвета или главу пса од папира, што је Пикасу било пођеднако важно као и рад у бронзи.
Ово је највећа изложба Пикасових дела од 2000. године.