Ђиласова рехабилитација, објашњава Баровић, није судска, већ по сили закона, с обзиром на то да је три пута осуђен по члану 118, став 1 Кривичног законика, за непријатељску делатност, односно пропаганду, и једном за кривично дело које није ни постојало када га је "починио". Оно је уведено накнадно, управо због Ђиласа, па је цео закон поспрдно назван "лекс Ђилас".
- Закон о рехабилитацији каже да је у случајевима када је у питању члан 118, став 1, могуће да Тужилаштво, по сили закона, покрене поступак за рехабилитацију. Немамо никаквих информација да ли ће Више тужилаштво то и урадити, али се надамо - каже за "Новости" Баровић.
Ђиласу је три пута суђено пред ондашњим окружним судом у Београду и једном док је био на издржавању казне, пред Окружним судом у Сремској Митровици.
- Први пут је осуђен због залагања за вишепартијски систем, други пут због критика југословенске владе јер је остала нема на совјетску интервенцију у Мађарској, 1956. године. Трећи пут је осуђен у Митровици због књиге "Нова класа", а четврти због књиге "Разговори са Стаљином". Књигу је написао 1961, а кривично дело за које је гоњен је уведено у закон у марту 1962. Сва четири пута му је суђено за деликт мишљења - истиче Баровић.
НА МЕТИ ОД 1953.Ђилас се први пут нашао на мети власти 1953, због серије текстова у "Борби" у којима је критиковао партијску бирократију. Јануара 1954. искључен је из ЦК и удаљен са свих партијских функција. Исте године, у интервјуу "Њујорк тајмсу" заговара формирање опозиције, због чега је осуђен на 18 месеци затвора, условно три године.
Последњи пут је осуђен због одавања државне тајне, а тајна се односила на преговоре са Русима о уједињењу Југославије с Албанијом. Казна му је сабрана са претходним на укупно 13 година затвора. Амнестиран је 1966.
Адвокат Рајко Даниловић се слаже да Тужилаштво, уколико постоји политичка воља, може да се укључи у постојећи поступак који је остао недовршен.
- Не зна се ко све није рехабилитован, а Милован Ђилас, највећи светски критичар комунистичког режима, још није - каже Даниловић.
Што се тиче Вишег тужилаштва у Београду, чини се да о рехабилитацији овог политичара до данас није било речи. На наше питање да ли ће покренути поступак поништавања пресуда најпознатијем Титовом опоненту, стигао је кратак одговор:
- У одељењу Вишег јавног тужилаштва које ради предмете рехабилитације не постоји предмет Милована Ђиласа, нити се Тужилаштву обратио било ко од учесника у том поступку.