МОСКВА ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА
ДНЕВНИЦИ Хејнриха Химлера, вође злогласних немачких СС јединица и шеф Гестапа пронађени су у Централном војном архиву Министарства одбране Русије у подмосковском месту Подољску. Откривени документи на најбољи начин показују монструозност једног од главних сарадника Хитлера, а њиховим открићем је демантовано да су изгубљени крајемДругог светског рата. 
Дневнике сада изучавају специјалисти из Немачког историјског института у Москви, тачније дати су Матијасу Уљу који се бавио истраживањем биографије Химлера. Више од хиљаду страница дневник потврђује немилосрдност монструма који је организовао убиства шест милиона људи.
Химлер је описивао свакодневни живот. О сусретима са официрима и нацистичком врхушком. Волео је да иде у казино који је био направљен за СС официре при логору Бухенвалд. Записао је чак да је мало презалогајио у том казину. У дневнику из 1943 Химлер пише како је ујутро проверавао како раде гасне коморе у логору Собибор у окупираној Пољској, а истог дана увече је био на банкету за официре СС. Иначе , Химлер је инсистирао да се пси тренирају да растргну логораше Освенцима.
Хејнрих Химлер је у дневницима писао и о томе шта је разговарао са женом Маргаретом и ћерком Гудрун. Према њима је настојао да буде нежан.У исто време је у близини Берлина ишао у инспекцију“ код љубавнице Гедиг Поткаст, коју је из миља звао зечица. Волео је ида игра карте и гледа филмове. Био је опседнут астрологијом и аријевском митологијом. Био је доста религиозан, јер му је отац био директор католичке школе у Минхену..
На крају рата Химлер је са лажним документима преобучен у обичног војника побегао из Берлина. Касније су га ухватили Британци, али се он отровао прогутавши цијанкалиј који је носио са собом у посебној капсули.
Неколико одломака из дневника, из периода 1938, 1943 и 1944, објавио је немачки високотиражни лист Билд.

ЗЛОГЛАСНИ ВОЂА
КАД је Химлер дошао на чело СС они су бројали само 300 чланова, али већ 1933 израстао је у војску од 50 хиљада људи. Химлер је 1940. трансформисао СС у потпуно опремљену и наоружану војну формацију која је бројала 150 хиљада људи. Те јединице су направиле стравичне злочине, поготово на територији СССР и Источне Европе.
   = видети и чланак  DW