БОСНА и Херцеговина је друга најјаднија земља на свету! Гора од ње је, показује истаживање угледне америчке медијске и истраживачке куће "Блумберг", само Венецуела, међу 74 земље света. Цело истраживање базирано је на индексу "јада" (Misery Index), које као релевантне факторе узима запосленост и раст цена животних намирница.
У истраживању, индекс "јада" се рачуна тако што се узму у обзир инфлација, односно раст цена и стопа незапослености. БиХ је рачуницом добила индекс од 48,97 одсто, што је након Венецуеле, која има индекс 181 одсто, други најгори резултат на свету.
На трећем месту, према овом истраживању, у мало бољој позицији је Јужноафричка Република са индексом од 32,90 одсто. С друге стране, Тајланд је тренутно најсрећније место за живот, са "индексом јада" од само 1,11 одсто. Незапосленост у тој земљи износи свега један одсто, док цене намирница расту по годишњој стопи од 0,1 одсто. Тајланд прате Сингапур и Јапан са индексом 1,40 и 2,70 одсто. Иначе, "Блумберг" је Велику Британију сместио на 17. место, Сједињене Америчке Државе на 21. а Кину на 23. место.
За економске аналитичаре позиција БиХ као једне од најјаднијих земаља света није никакво изненађење.
Алекса Милојевић, економски аналитичар, каже за "Новости" да је реалност, нажалост, још гора по БиХ.
- БиХ јесте једна од најјаднијих земаља света по економији, процесу запошљавања и расту цена. То је чињеница и од ње се не сме бежати
. Једино што иде у прилог БиХ јесте да се још може задуживати кредитно и да није пропала до краја. Све док БиХ може да се задужи код ММФ и других светских банкарских институција, то је добра вест. Али, дефинитивно, БиХ се налази у дужничкој економији и пре свих политичари не раде ништа да је из тога извуку - истиче Милојевић.
Он даље каже да је процес глобализације од БиХ направио неперспективно подручје, где су политичке кризе уништиле и привреду и економију.
Милица Марковић, члан Комисије за европске интеграције Парламента БиХ, каже за "Новости" да се не слаже са наводима истраживања, где је БиХ једна од најмизернијих држава на свету. Она додаје да су у неким земљама региона услови за живот гори него у БиХ.
- Имамо земље у свету које су сигурно јадније и бедније од БиХ. Почетком јуна у БиХ су туристичке организације саопштиле како су распродале скоро све аранжмане. Значи, народ има новца и за путовања.
ПОКАЗАТЕЉИОНО што је америчка кућа "Блумберг" узимала у обзир, како би израчунала "индекс јада", јесу незапосленост и инфлација. У Босни и Херцеговини незапосленост никад није била већа, чак 520.000 људи налази се у армији оних без сталног запослења. Инфлација у БиХ износи око два одсто.
Ево, Шпанија има око 40 одсто незапослених, а БиХ 15 одсто. Сумњам у оваква истраживања и мислим да су тенденциозна и не могу их узимати као релевантне за БиХ - објашњава Марковићева и додаје да се БиХ помиње и као највећи регионални центар за регрутовање вехабија, и да такав извештај такође постоји.
- Стандард и незапосленост јесу проблем у БиХ, али сумњам и да су друге земље региона боље од БиХ - додаје Марковићева.

НА ЦРНИМ ЛИСТАМА
СТРАНЦИ који сада праве разна истраживања, у којима се нажалост БиХ увек помиње у најгорем светлу, постају свесни да су од БиХ направили уништено подручје, уместо да је настала држава која ће напредовати, па макар и малим корацима. БиХ само тоне све дубље и појављује се у свету само на црним листама. Већ две деценије од завршетка рата у БиХ, ова земља није кренула напред и постаје народу све тежа и тежа за живот. Уништен је БДП и трошимо два пута више него што зарађујемо - истиче Милојевић.