ФИЛОЛОШКИ факултет у Београду домаћин је Међународне научне конференције "Од утопије ка катастрофи: совјетски културни експеримент", која ће се у овом здању одвијати до 3. септембра. Корнелија Ичин, професор руске књижевности и културе на Филолошком факултету, иницијатор је скупа посвећеног утопистичким културним и научним подухватима у годинама совјетске власти и краху тих идеја, у књижевности и уметности совјетског доба. 
За ширу публику најатрактивнији гост је песник Лав Рубинштејн, који ће 1. септембра у 18 часова имати књижевно вече у КЦ Београда.
- Рубинштејн је једна од кључних фигура савремене руске књижевности, представник московског песничког концептуализма, који је спроводио експерименте попут каталогизације поезије - објашњава Корнелија Ичин. - Међу гостима скупа су и у свету веома познати историчари уметности Томаш Гланц, Јекатерина Бобринска и Константин Дудаков-Кашуро, познати јапански слависти-театролози Куми Татеока и Сињити Мурата из Токија, али и Косино Го из чувеног славистичког центра на Хокаиду, Сапоро
.
Учесници су, каже, и зналац и аутор десетак монографија о руском филму Оксана Булгакова, теоретичар књижевности и филозоф Игор Смирнов и један од најзанимљивијих руских мислилаца данашњице Вадим Рудњев, водећи слависти као што су Ханс Гинтер и Рита Ђулијани... Из Србије у раду конференције учествују Тања Поповић, Владимир Меденица, Јелена Кусовац.
Укупно 36 учесника излагаће реферате о утопији власти у незваничној уметности, проблему превазилажења катастрофе, нестанку утопијске енергије у књижевним делима, односу револуције и уметности у језику, југословенско-совјетским односима на филму, беспредметности као одрицању утопије. Научни радови са скупа ће бити штампани током наредне, године у којој ће Русија обележавати стогодишњицу Октобарске револуције.