У финишу 30. Херцегновског филмског фестивала, који је у недељу завршен, доајену српског и југословенског филма Љубиши Самарџићу је пред препуним гледалиштем на Канли кули уручено признање "Милан Жмукић". 
Један од највећих и најнаграђиванијих српских глумаца, са више од стотину главних улога у најзначајнијим југословенским филмовима, актер незаборавних серија "Врућ ветар" и "Куда иду дивље свиње", редитељ филмова који су обележили крај деведестих година "Небеска удица", "Наташа" и "Јесен стиже, дуњо моја", захвалио се на признању и поручио:
- Свим овим младим људима срећна стваралачка будућност, а ја сам све своје награде, Златне арене, Златног лава, Златне мимозе, поклонио Југословенској кинотеци. Тако да ће и ова награда бити део мог стваралаштва.
Херцегновски фестивал је Самарџић оценио као успешну станицу у његовим креацијама, а захвалност за то, каже дугује и свим колегама којих више нема али су оставили трага у његовом стваралаштву.
- Све нас је мање, на жалост. Редитеље нећу да спомињем, јер сматрам да им заиста дугујем свој стваралачки живот - рекао је Самарџић.
Златну мимозу за режију која је припала редитељу Далибору Матанићу за филм "Звиздан" примио је Стеван Дукић, српски копродуцент филма. У име Зринка Огресте, редитеља филма "С оне стране", Велику златну мимозу је примила Маја Вукић.
ПЕСМА ЖИВКА НИКОЛИЋА
ДИРЉИВ је био тренутак доделе награде "Живко Николић". Ово признање требало је да прими Мирјана Карановић, а уручио га је Исидори Симоновић Живков син Петар, говорећи први пут јавно стихове које је његов отац написао 1966. у Београду као "Писмо мору."