НЕЗАВИСНА ИЗДАЊА

НЕЗАВИСНА ИЗДАЊА
НЕЗАВИСНА ИЗДАЊА МАШИЋА

НЕЗАВИСНА ИЗДАЊА СЛОБОДАНА МАШИЋА

Zaostavština Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat” Gospođa Saveta Mašić je na inicijativu osnivača „Adligata“ Srbe Ignjatovića, odlučila da „Adligatu“ pokloni deo svoje zaostavštine u koju je uključena i zaostavština njenog supruga Slobodana. Poklonila je ostatak njihove izdavačke delatnosti „Nezavisnih izdanja“ (1966-2016), arhivu izdavačke kuće i rukopise neštampanih knjiga, kao i deo njihove lične biblioteke, između ostalog više stotina knjiga sa izuzetno važnim posvetama autora. Zbog svog plemenitog čina, gospođa Saveta Mašić je dobitnica Povelje zahvalnosti, priznanja koje se dodeljuje zaslužnim članovima „Adligata“.

Translate - преведи

ПоРтАл

ПоРтАл
Сазвежђе З

среда, 3. фебруар 2016.

Терор и проституција у Србији 2000–2016./ Емил Влајки (одломци)

(......)

Невладине организације (НВО)  – „хуманитарне“ издајице

Наравно, нису све НВО такве. Али главнина оних инсталираних и финансираних са Запада (око 10% НВО) јесу. У вријеме агресије НАТО на СР Југославију за њих се одомаћио назив „НАТО пјешадија“.
kirbi-majkl
Ове организације примају на стотине хиљада долара годишње. Међу њима предњачи „Хелсиншки одбор за људска права“ који се највише храни на јаслама њемачке и норвешке амбасаде и ОЕБС-а. Највећи донатори „Београдског фонда за политичку изузетност“ јесу ЕУ, Савјет Европе, Њемачка организација за техничку сарадњу и ОЕБС. „Жене у црном“, које добијају десетине хиљада долара, стално истичу „геноцид“ у Сребреници, али никако да се сјете више хиљада убијених српских цивила у Подрињу.
Недавно је у америчкој амбасади у Београду, из руку амбасадора Мајкла Кирбија, девет организација цивилног друштва добило 2,7 милиона долара као донацију Америчке агенције за међународни развој (УСАИД).
У оснивачким актима УСАИД-а пише да та организација дјелује „на основу спољнополитичких смјерница предсједника САД, државног секретара и Националног савјета за безбједност“. У том тијелу, иначе, сједе директор ЦИА, директор Националне обавјештајне заједнице, амерички секретар за одбрану и начелник Генералштаба Војске САД. УСАИД је заједно са Фондацијом „Чарлс Стјуарт Мот“ и америчко-њемачким Маршаловим фондом учествовао у формирању ‘Балканског фонда за демокрацију’ који тијесно сарађује са Одјељењем за јавну дипломацију у НАТО-у.
Међу финансијерима НВО је и Фонд браће Рокфелер који спонзорира „Фонд за хуманитарно право“, „Хелсиншки одбор“, „Жене у црном“ и „Центар за евроатлантске студије“. На истој листи налазе се и „Независно удружење новинара Војводине“, „Иницијатива младих за људска права“, „Центар за регионализам“ и „Београдски фонд за политичку изузетност“.
Zene u crnini su organizovale skup "Rekonstrukcija zlocina" u Beogradu, 16. marta 2014. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV)
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV)
НВО бесплатно користе 512 метара квадратних пословног простора у Улици кнеза Милоша број 4, у најужем центру Београда.
Данас, под влашћу напредњака, за такозвани невладин сектор, Србија из буџета издваја готово исту суму новца као и за развој науке и технологије.
Међу финансијерима „Центра за евроатлантске студије“ у Београду је и Национална задужбина за демократију (НЕД). НЕД финанцира и ‘Фонд за хуманитарно право’, ‘Пешчаник’, ‘Е-новине’, ‘ЈУКОМ’, затим ‘Иницијатива младих за људска права’ као и ‘Независно друштво новинара Војводине’. НЕД се готово у потпуности финанцира из буџета САД.
placenici-sad-anti-srbi

Бриселски споразум(и)

Прије свега треба схватити слиједеће. Свака је власт од 2000. до данас била у функцији Запада који се боји Срба јер их сматра проруским народом. Он се, због тога, понашао двојако:
– Примјењивао је технике испирања мозга српском народу преко медија, „интелектуалаца“ и политичара који тврде да је ЕУ једина алтернатива;
– Разбијао је Србију на национал-шовинистичким основама, укључујући и (садашња, будућа) „самоопредјељења“ не-српских популација.
Власти ДС-а су извршиле све припремне радње да би се самопрокламирана Република Косова (РК) касније признала, фактички и правно, од будућих српских власти. Када је ДС био „истрошен“, доведена је на власт нова екипа бивших радикала у коју је народ имао великог повјерења, а која је кроз бриселске споразуме прешла на другу фазу признавања РК, обећавајући Србима „сретан исход“ по (формално неизреченој) формули: „Дајемо Косово за улазак у Европу“.
Успут, морала се одрећи Русије и ојачати дужничко ропство (75% БДП иде годишње на отплату дугова). Врло је вјеројатно да ће овако вођена Србија на свом путу „према Европи“ доживјети притиске/уцјене Хрвата, Мађара и Бошњака.

То је читава истина прошле, садашње и (не дај Боже) будуће ситуације Србије која је актуално у фази дезинтеграције и губитка идентитета. Све је остало фолклор, јалова реторика и демагогија за лаковјерне.

Емил Влајки
Емил Влајки
—————-
3.2.2016. НСПМ, за ФБР приредила Биљана Диковић

Нема коментара:

Постави коментар

НОВО ВРЕМЕ (1941 - 1944) - Бојан Ђорђевић ЛЕТОПИС КУЛТУРНОГ ЖИВОТА СРБИЈЕ ПОД ОКУПАЦИЈОМ 1941-194

НОВО ВРЕМЕ (1941 - 1944) - Бојан Ђорђевић  ЛЕТОПИС КУЛТУРНОГ ЖИВОТА СРБИЈЕ  ПОД ОКУПАЦИЈОМ 1941-194
1458. Успела приредба „Централе за хумор" : „Весело поподне" у Ко- ларчевој задужбини / Б. В. Б.(ранковић). - Год. 4, бр. 1064 (уторак, 3. октобар 1944), стр. 2. 1459. Срећан почетак рада Филијале позоришта Удружења глумаца. - Год. 4, бр. 1064 (уторак, 3. октобар 1944), стр. 2. Прва представа у новој сезони била је Зона Замфирова, и изведена је у сали биоскопа „Морава". Ово је била последња позоришна представа у Београду за време окупације, јер су одлуком немачких окупационих власти од 5. октобра забрањена сва јавна окупљања и све приредбе.

Аукција романа “МИСТЕРИЈА САХАРИН по Филипу Сенковићу”, штампаног као рукопис 2005. године

Аукција романа “МИСТЕРИЈА САХАРИН по Филипу Сенковићу”, штампаног као рукопис 2005. године у 3 библиофилска примерка.У аукцији могу – учествовати, на овој страници, како заинтересовани из Србије, и бивших југословенских република, тако и наши људи из расејања, са свих континената, али и странци и филантропи, који помажу тзв. непрофитно издаваштво. Започињемо са аукцијом романа “МИСТЕРИЈА САХАРИН по Филипу Сенковићу”, роману штампаном као рукопис 2005. године у 3 библиофилска примерка. -Библиофилски раритет, о коме је реч, достигао је пре неколико година на аукцији 120.000,00 дин.Том ценом и започињемо аукцију. Заинтересовани понуђачи могу да се директно јаве интернет поштом у свако доба – одговорићемо само на озбиљне понуде, потписане пуним именом и презименом.
Овде доносимо један одломак из споменутог дела --- видети више

Популарни постови

планетарни књижарски излог заветина

MOARA PARASITA: лице/Белатукадруз библиотека:АB OVO, Браничево, Пожаревац, 2012, стр.321, 21 цм - броширано са пластификацијом, ћирилица. цена 700,00 српских динара, плус поштански трошкови. Са повлашћеним попустом од 10 % за купце целог Пакета: 630,00 дин.


Одломак из образложења за Недодељену награду: Постојало је лице и наличје Мoare parasite, наличје је штампано у Архиву у оснивању , 1-5; лице се у целини штампа први пут овде: то су углавном песме везанога стиха,песме из романа, часописа, бележница… Скоро непознате књижевној јавности, ловина вредна читања, јер је не толико леп колико веродостојан доказ – да парафразирамо Леца – да је песник од почетка до краја ловио у потоку који кроз њега протиче….“ можемо прочитати негде при крају првог издања књиге Мoare parasite (стр.293 -294) Да се позабавимо укратко „Лицем“ MOARЕ PARASITЕ. Три четвртине ове књиге чине песме везанога стиха, које је Лукић писао од студентских дана до краја 20. века – и то су веродостојни, убедљиви каталози осујећености. То су, поновимо, сасвим непознате песме овог песнике. Четврту четвртину ове књиге заузеле су песме Белатукадруза објављене у његовим романима, књигама проза или по нашим књижевним часописима, дневним новинама – први пут сабране на једном месту.
Те песме, везанога стиха, објављене у Лукићевим романима, главнина српске књижевне критике је заобилазила, да не употребимо адекватнији израз: игнорисала. Осим Миодрага Мркића.
„Лирска теорија зла Мирослава Лукића није баш чврсто уоквирена Богом, судбином, људским злом у себи – пише Мркић у својој књизи огледа „СЕНКЕ ТИШИНЕ“ (Београд, 2004), поводом Лукићевих „песама из романа“). Његова теорија је више условљена социјалним збивањима друге половине 20. века; стањем у уметничкој књижевности и човеком као друштвеним бићем. Није
категоричан у решавању проблема зла; мада се може рећи да је у неком Богочовеку, у неком хришћанском исходу цела ствар. Доста је, бар имплиците еклектичан став песника према злу. Мислим да такав став и мора бити с обзиром на релативност зла, условљеност, па лирска теорија, доктрина, мора бити еклектична. Ту је и народна религија, и свесно и несвесно присутне доктрине праваца упркос “вечном реализму”; присутне и идеолошке доктрине времена у коме песник живи. Не само доктрине идеологија, но и пракса живљења која је огрезла у обманама, у блудничкој лажи “светлих будућности” које живимо од
рођења као наше садашњости. Песник Лукић се не ослања у лирском тумачењу зла на слободну вољу. Више је зло тумачено условљеношћу. Нека реално – метафизичка дијалектика је у Лукићевим мерама, лирским кодексима, уставима. Зна се да су тумачења суштине зла различита у различитим религијама, мистикама, философијама. “Зло није један облик Бића, већ напросто један облик Не(бића)” „Рад на овом рукопису представља једну од мистерија преиспитивања живе традиције, савремене књижевности и алхемије. Три четвртине ове књиге чине песме везаног стиха, писаних од студентских дана до краја 20. века – и то су веродостојни, убедљиви каталози осујећености. сасвим непознате песме. Четврту четвртину књиге заузеле су песме Белатукадруза објављене у његовим романима, књигама проза, књижевним часописима, дневним новинама – први пут сабране на једном месту. Тај рад се поклопио са годинама када је српска књижевност опустошена смртима више од двадесетак писаца, међу којима су били и они које је, помало пристрасна, књижевна критика проглашавала највећим. Овај рукопис ништа од свега што је постојало у неком већ наметнутом хијерархијском низу, није узимао здраво за готово, јер и међу тзв. највећим песницима друге половине ХХ века постоје само недовршени опуси, подстицајни фрагменти,застајање на пола пута, недостатак снаге и воље да се заокружи властито Дело. Песме везаног стиха, песме из романа, часописа, бележница, до сада непознате књижевној јавности, ловина су вредна читања, не стога што је толико лепа колико веродостојан доказ – да парафразирамо Леца – песник је од почетка до краја ловио у потоку који кроз њега протиче.

БЕЛА ТУКАДРУЗ
LAS VILAJET
(АНОНИМНА ХРОНИКА)
Одабране песме 1993 – 2003

ЦИП – Каталогизација у публикацији
Народна библиотека Србије, Београд
821-163.41-1
ЛУКИЋ, Мирослав 1950 –
Las vilajet : (анонимна хроника) : одабране песме 1993 – 2003 / Белатукадруз; одабрао и поговор написао Душан Стојковић. – Центар за културу : Библиотека „Деспот Стефан Лазаревић“, 2010…. – 232 стр.; 21 цм.Библиотека Којекуде; књ. 3
Едиција Добитника Повеље Карађорђе (2009)
Цена 800, 00 дин. Са повлашћеним попустом од 10 % за купце целог Пакета: 720,00 дин
(Препорука:Анђелко Анушић )…Поезија Мирослава Лукића, као ретко којег песника данас, носи у себи све генеричке одлике истинског/исконског песничког творења, нешто од духа и даха, па и суптилне ангажованости старих мајстора, тврдих и оданих духовних веровника; поезија је то која слави и хули, пропитује, преиспитује и сумња, и у свим манифестацијама свога расвитног бића – увек је у потрази за метафизичком истином/истинама – хлебом и сољу свога самоопредмећења и самоостварења у новим „зорама света и историје које још нису свитале“, како би рекла Аница Савић-Ребац. Управо због те своје непресушне и непрестане креативности и свежине, са росним дахом језичких и поетских пропланака и висова, његова поезија је изазовна и инспиративна, захвална за посвећено читање и посвећене тумаче(ње), уколико су јој ови (тумачи) уопште потребни…видети више