Климатске промене које су проузроковале топљење леденог покривача на Гренланду откриле су америчко постројење за нуклеарне пројектиле које представља заоставштину Хладног рата и које је било добро скривено чак 50 година. Ова база се налази на северозападу Гренланда, а у њој су се изводила тестирања с биолошким, нуклеарним и хемијским материјалом. База је добила назив "Пројекат ледени црв" према строго поверљивом пројекту који је америчка војска покренула пре почетка Хладног рата.
САД је поставио 600 пројектила средњег домета које је могао прилично лако да испали према Совјетском Савезу.
Како би били сигурни у успешност пројекта, инжењери су бушили дебели ледени покривач и стварали објекте у којима се могло чувати оружје за масовно уништење.
Ипак, данска влада у чијем је поседу Гренланд није знала шта Американци тачно раде. САД их је заварао објашњењем да граде војну базу на површини под називом "Камп века". Тај је објекат наводно требало да истражи могућност експериментисања на леденој површини.
Foto: U.S. Army / Wikipedia - "Ledeni crv"
Американци су "лажни" камп и тајну подземну базу изградили до 1963. Створили су мало друштво људи који су тамо радили и живили. Имали су продавнице, болнице, позоришта и цркве. Ипак у једном тренутку, геолози су схватили да ледник клизи према том месту и да ће срушити тунеле "Леденог црва" до краја 1965. Убрзо је затворен цео комплекс.
- Напустили су базу и њен отпад. Притом су претпостављали да ће она вечно бити сачувана под снегом који се непрестано нагомилава - написали су научници у својој студији.
Ипак, нису могли да знају како ће се тачно климатске промене одразити на ово подручје. Арктик се топи брже него било које место на Земљи. База је сада разоткривена, а последице тога могу бити катастрофалне за околину. Расхладна течност која се састоји од стотине хиљада литара дизел горива, отпадне воде и токсичне грађевинске хемикалије цуре директно у лед. С обзиром на брзину загревања, научници предвиђају да ће се све излити до 2090. године. Ако хемикалије исцуре у океане потпуно ће нарушити равнотрежу екосистема.
- Само је питање времена кад ће све отопити, а последице тога ће бити немерљиве - закључио је научник Вилијан Колгам, а преноси Еxпресс.хр.