ТРАГАЈУЋИ за златом дивљи копачи су пре неколико дана вандалски уништили ископане објекте царске палате на касноантичком локалитету "Врело" Шаркамен код Неготина, у којем је пре тачно две деценије пронађен сет златног накита царице мајке Максимина Даје. Вандали су се посебно устремили на водоторањ поред југоисточне куле, постројење које је царску палату снабдевало водом, јединствен налаз те врсте и један од три таква објекта у Србији.- Нажалост, овај објекат је оштећен од стране вандала пре конзерваторско-рестаураторских радова и коначне интерпретације. Намера нам је била да реконструишемо његово функционисање уз помоћ тима стручњака, археолога, архитеката и инжењера хидрологије, али су сада драгоцени подаци изгубљени у рушилачком походу "златара". Оштећена је платформа базена таложника, конструкција контролног моста, потпуно је уништено дно канала за довод воде и оштећен је лук свода канала за преливање - истиче руководилац истраживања на "Врелу" др Софија Петковић, виша научна сарадница београдског Археолошког института.
Свој рушилачки поход вандали су под окриљем ноћи између 4. и 5. августа наставили и на простору западне куле шаркаменског царског меморијалног комплекса.
- Ова кула је штитила улаз у утврђење с јужне стране. Ископавања ове куле, започета 2014. године, завршена су у овогодишњој кампањи на нивоу пода од ређаних керамичких плоча, тј. римских тегула. Под је раскопан на два места због незнања нелегалних копача, који су помоћу метал-детектора уместо "златне ризнице" у ствари детектовали примесе гвожђа, не знајући да су оне увек присутне у римским опекама - истиче Гордан Јањић, музејски саветник Музеја Крајине, иначе координатор пројекта.
Изваљени делови конструкције контролног моста у водоторњу на локалитету “Врело“ Шаркамен
ОБАВЕШТЕНА ПОЛИЦИЈАКООРДИНАТОР пројекта Гордан Јањић заједно са директором неготинског Музеја Ивицом Трајковићем о свему је обавестио и полицију. На самом локалитету обављен је увиђај, а прикупљени су и форензички докази.
Истраживачки тим, који поред Петковићеве иЈањића, чине и археолог Марија Јовић и архитекта Игор Бјелић, очекују да ће починиоце кривичног дела уништавања културног блага од великог значаја стићи заслужена казна за дивљаштво и уништавање локалитета од непроцењивог значаја за светску културну баштину. Због свега што се на "Врелу" догодило, археолози се питају да ли медијска промоција, а она се спроводи са циљем да ово налазиште постане једна од атракција културног туризма, угрожава археолошко налазиште.
- Пројекат који већ четврту годину реализују Археолошки институт Београд, Музеј Крајине Неготин и Завод за заштиту споменика културе Ниш носи назив "Врело - Шаркамен, археолошка истраживања, презентација и промоција". Управо презентација и промоција царске палате на Шаркамену је један од наших најважнијих циљева. Ми ћемо и даље наставити да откривамо нова сазнања о прошлости, да чувамо културну баштину и стварамо лепше и племенитије окружење за будуће генерације у нади да ће вандали са рушилачким инстинктима, попут ових са Шаркамена, ускоро постати изопачена реткост у нашем друштву - поручили су археолози.

РИМСКИ ВОДОТОРАЊ
ШАРКАМЕНСКИ водоторањ, драгуљ римске архитектуре, по речима мр Игора Бјелића, архитекте истраживачког тима јединствен је по својој конструкцији и најбоље очуван римски водоторањ у нашој земљи. Сличан у близини царске резиденције Медијана у Нишу уништен је грађевинским радовима, а онај у једној од кула Царичиног града код Лебана веома је оштећен.   =преузето  Новости