ПОМАЖЕ бог бела дебела! Све ти бело и дебело - поздравља група "мачкара", који су кренули у поход на духове и демоне, сокацима Лозовика код Велике Плане. - Бели ти овнови, бели ти волови, бели ти торови! 
Већ деценију овим местом, кад падне Бела недеља, оживи обичај Белих поклада, када маскирани младићи иду сеоским махалама и из домаћинстава истерују зле духове.
- У овом ритуалу искључиво учествују мушкарци - наводи Вито Петровић, овдашњи учитељ. - Они иду од куће до куће, носећи на глави маске направљене од водене тикве, која расте овде код нас у Морави. Украшене су перјем, травом, роговима. Маске су исликане, да би се дуси уплашили, а штите и лица оних који их носе. Младићи су огрнути овчјом или козјом кожом, а на ногама имају вунене чарапе и опанке. Са собом носе и посебно направљене чобанске штапове.
Момци се поделе у неколико поворки и свака од њих иде једним засеоком, терајући демоне ка центру села, где се пали велика ватра - јарга. Све групе "мачкара" се овде окупљају, па након обредног кола прескачу огањ како би се очистили од злих духова. Постоји и веровање да ће прескакањем јарге дечаци постати мушкарци, па се "мачкарима" неретко прикључују и младићи који су дошли да посете ову сеоску манифестацију.
- Некада пламен може бити висок, па неко одустане - прича Петровић. - Треба то прескочити! Зато се неки дечаци враћају из године у годину, чекају мањи пламен или да одрасту, ојачају.
Момци подељени у две групе прескачу огањ
ЈЕДУ ЈАЈА, МЛЕКО...
БЕЛЕ покладе се обележавају пред почетак Васкршњег поста. Ово је последњи дан када се конзумира мрсна храна. Према веровању, те седмице би требало да се једу јаја, сир, млеко... Због тога и носи назив "бела". У току недеље "мачкари" или "комендије" иду од врата до врата маскирани, певају и шале се са домаћинима, а ови им заузврат дају јаја. У неким крајевима се на трпезу обавезно износило пиле, гибаница и крофне, а кад се заврши са "поклађењем" више ништа није смело да се једе, јер је почињао пост. Покладе су пагански празник којим се обележавао долазак пролећа, а временом га је прихватила и хришћанска црква.
Маске штите лице оних који их носе Фото M. Анђела
МАСКЕ
ОДУШЕВЉЕНА сам манифестацијом - наводи Слађана из Београда. - Маске су импресивне! Први пут овамо дошли. Срећам се да сам као мала прескакала ватру код баке и деке на селу за Беле покладе. Ово ме је вратило у детињство. Штета што се овај обичај изгубио у већини села.