ПОТРЕСНУ причу о авионској несрећи из 1949. године, у којој су страдали легендарни француски боксер Марсел Сердан, његова велика љубав Едит Пјаф, и генијална виолинисткиња Жинет Неве, приказао је Адријен Боск (1986) у роману "Констелација", који је код нас објавила "Геопоетика", у преводу Јелене Стакић.Његова прича почиње на аеродрому "Орли", 27. октобра 1949, када се у нови авион "Ер Франса", назван "Констелација", који је лансирао екстравагантни Хауард Хјуз, на линији Париз - Њујорк, укрцало тридесет седморо путника и једанаест чланова посаде. Дан касније, "хромирана птица" престала је да одговара на налоге из контролног торња. Авион се срушио на острво Санта Марија у Азорском архипелагу. Преживелих није било.
Сердан је крајем те године у Америци требало да се бори са чувеним "Разјареним биком" Џејком Ламотом, у нади да ће повратити титулу светског шампиона, али је на преклињање Едит Пјаф променио планове и пожурио. Уместо да плови бродом преко Атлантика, она га је убедила да тог кобног дана седне у "Констелацију", и стигне на њен концерт, јер је у Њујорку, без њега, "умирала од досаде и туге". Десет година касније, славна певачица написала је песму "Лепа љубавна прича", посвећену непрежаљеној љубави свог живота.
КЊИГА
ЗА ову дебитантску књигу Боск је 2014. добио Велику награду Француске академије за роман. Млади аутор се прво упустио у писање новинске репортаже, али је схватио да грађа коју је прикупио изискује књижевну форму.