БОЉЕВАЦ – У штали адаптираној у ''кућу'', надомак Бољевца, живи Милан Шимуновић (47) са супругом Верицом (35), ћеркама Аном (12) и Лауром (6) и сином Миланчетом (14). Али, уз њих, тај стамбени простор дели и више од – 300 змија!
-Пре извесног времена, када су почели топлији дани, најмлађа ћерка се пожалила де је, док је спавала, преко ње, како је казала, ''претрчао гуштер'' – узнемирен је Милан Шимуновић. – Наредних дана чуо сам шуштање у ламперији и стиропору којим сам ''закрпио'' шталу, коју сам адаптирао у дом. А, све је кулминирало пре неколико дана када је из пукотине у зиду измиллела змија.
Шимуновић је, каже, чуо супругу како вришти. Утрчао је у кућу и на поду видео неколико змија.
-Реч је, како су ми казали, о смуковима, али сам ја приметио неколико змија са ''роговима'', па претпостављам да је реч о поскоцима – наставља Милан. – Узео сам штап и почео да ударам по ламперији. Тада су, као по команди, из пукотина у зиду почелле да излазе змије.
Тог дана Шимуновић је избројао тачно 11 гмизаваца. Одмах су позвали др Небојшу Марјановића, председника општине Бољевац, који је Милана и његову породицу одмах изместио из угрожене куће и сместио их у привремени смештај.
-Одмах смо позвали нишку фирму ''ЗОО планет'', чије су екипе убрзо дошле на лице места – каже др Марјановић. – А, резултати које су ми они саопштили били су, најблаже речено – запрепашћујући!
По речима председника општине Бољевац, змије су највероватније, током зиме, положиле јаја у гомилу стајског ђубрива, смештеног уз саму кућу. А, гмизавци су се излегли чим су дошли топлији дани.
-Змије су, потом, себи нашле уточиште у темељима, зидовима и тавану куће – додаје др Марјановић. – По процени стручњака из ''ЗОО планета'', у кући Шимуновича ''скућило'' се око – 300 змија!

Душан Стојановић, председник Удружења грађана "Помоћ дивљим животињама" из Ниша, који је са сарадницима јуче стигао на лице места, казао нам је да је могуће да у дому Шимуновића има и више од - 1.000 змија.
- Једна женка смука леже и до 50 јаја из којих се легу змије - каже Стојановић. - Услови за њихов раст су овде идеални, јер се поред куће налази ђубриште, које је погодно за инкубацију јаја, али и за хибернацију змија. Колико тачно змија има, знаћемо тек када, у сарадњи са Заводом за заштиту природе из Ниша и Републичком инспекцијом за заштиту животне средине, обавимо детаљно "скенирање" дома Шимуновића.

БЕЗБЕДНОСТ ПА ПОВРАТАК
ПО речима Душана Стојановића, за неколико дана почеће дизање темеља куће Шимуновића, али и трагање за змијама. - Постоји сумња да, поред смукова, има и отровних поскока, због чега морамо детаљно да очистимо легло и извучемо што више змија - каже Тамара Ристић (на слици), волонтерка која се бави хватањем змија. - Након тога, следи детаљно чишћење околине, а Шимуновићи ће у свој дом моћи да се врате тек када се уверимо да је безбедан за живот