ПРЕТПЛАТА

ПРЕТПЛАТА
Основна претплата, у ствари, значи не ЈЕДАН ПЛУС ЧЕТИРИ, већ ЈЕДАН ПЛУС ЧЕТИРИ ПЛУС ДЕВЕТ.Значи,платите за један, годишњу претплату, а добијете, свакодневни годишњи преглед четрнаест блогова/ сајтова (по свом избору!)

четвртак, 13. октобар 2016.

Чега све нема у коментарима уз вест о додели Нобелове награде за књижевност Бобу Дилану!Не само да овога пута није био међу фаворитима, иако је у конкуренцији упорно опстајао већ годинама, већ је његова победа шокантна због тога што је реч о песнику који долази из музичког света...
Дилан је иначе једини кантаутор који је добио Нобелову награду и први Американац који је после Тони Морисон, награђене 1993. године, добио ово признање.
Дајући информацију о награђеном, Сара Данијус, стални секретар Шведске академије, поручила је да се нада да академији неће бити упућене критике због овог избора.
Нобелов комитет овенчао је Боба Дилана престижним признањем с образложењем да је „створио нови поетски израз у оквиру велике америчке традиције кантаутора”.
– Времена се мењају – изјавила је Сара Данијус поредећи Диланове песме са стваралаштвом Хомера и Сафпо.
– Ако се осврнемо на претходних 5000 година и дођемо до Хомера и Сапфо, увидећемо да су они стварали поезију предвиђену за извођење на начин на који то сада чини Боб Дилан. И даље с уживањем читамо Хомера и Сапфо, а можемо и треба да читамо и Дилана. Наравно да он заслужује признање, он је велики песник енглеског говорног подручја. Током 54 године траје, обнављајући се непрестано, додала је Сара Данијус, истакавши да је и упркос Дилановом сликовитом размишљању, умећу састављања рима и рефрена, ипак лично увек била обожаватељка Боувија.
Став је Шведске академије да Дилан има статус иконе и да је његов утицај на савремену музику дубок. Пер Вестберг, члан Шведске академије, додао је: „Он је вероватно највећи живи песник”, а понадао се да ће традиционално предавање које лауреати Нобелове награде држе у Стокхолму у ствари бити концерт.
(извор: Политика)
Спорна Диланова изјава о Хрватима
Боб Дилан је избегао казну у Француској, по тужби хрватске дијаспоре, због контроверзне изјаве о Хрватима у магазину „Ролинг стоун”, када је рекао да „Афроамериканци могу да осете расисту баш као што Јевреји могу нацисту, а Срби Хрвата”. Издавач француског издања часописа „Ролинг стоун” Мишел Бирнбаум на суду се бранио тврдњом да је Дилан уметник и песник и да су његове речи, па и оне у спорном интервјуу, једна врста поезије, док се његов адвокат позвао, између осталог, и на пресуду хашког трибунала по међусобним тужбама Хрватске и Србије за геноцид. Бирнбаум је открио да је Иво Јосиповић, док је био председник Хрватске, покушао да наговори Дилана да дође на разговор и да се или извини или некако другачије изглади спорну изјаву. Бирнбаум је додао да је и он требало да буде позван на тај састанак, али је Дилан одбио да у томе учествује.
_______________
    КОМЕНТАРИ
    liberatпре 2 сата
Anglosaksonska, ili recimo skandinavska opsednutost Amerikancima, dokazuje da Nobelove nagrade gube smisao, naročito ona za mir. Pa zato nije i čudno da Bob Dilan dobije nagradu, mada je po struci muzičar i pesnik ako ćemo tako reći. Sigurno je bilo još boljih kandidata, ali je prevagnula ukratko opčinjenost američkom imperijom.....a znamo kako je nobelovac za mir zvan Obama napravio nekoliko novih ratova, sankcija i slično......
Tomislav Kпре 3 сата
U komentarina se izdvajaju dva motiva: miješanje razina kultura, popularne i "visoke", elitne, kao i moraliziranje. Velika književna djela često su posve amoralna
(Boccaccio, Chaucer), ili morala teško spojljivog s bilo čim prihvatljivim modernom "prosvijećenom" sekularnom duhu (Homer, Eshil, Milton, Goethe). Drugo je kaos u kriterijima: na žalost, velika trajna kultura ne samo da nije za svakoga; nije ni za golemu većinu pismenih. Istina, neki značajni pisci su čitani i popularni (Greene, Hemingway, Camus), no to je iznimka- a i to je boranija za Musila i Brocha. A i za priznate autore- nisu isto vrhunski (Dante, Shakespeare, Dostojevski, Tolstoj, Proust), veliki (Flaubert, Mann, Faulkner) i dobri (Camus, Verga, Svevo) pisci. Grieg i Bruckner nisu u rangu Bacha i Beethovena. Dylan je dobar kantautor, no misliti da su njegove pjesme u rangu Frostovih, Harta Cranea ili Ashberryja- to je apsurd. Ako im je do nagrade velikom američkom živom piscu, nema većeg od Cormaca McCarthyja.
Баба Калинапре око један сат
Дивни су прикази, или коментари, интелектуалних наображених громада чије су пресуде беспоговорне: "nema većeg od..." Госпон К је већи, јачи, ауторитативнији од Нобеловог комитета (па он зна да nema većeg od...). Задивљујуће је и то да такав јадан став има гласова са препоруком. Туга.
Dusan Martinovicпре 3 сата Cestitam g-dine Robert Allen Zimerman Vasi preci i moji umirali su od istih. Tako ste elokventno opisali Hrvate. Koliko znam bili su "tropa" na sudu. G-din Ministre kulture molim da ga pozovete u posetu da moj Beograd uvelica jos jedan velikan koji voli Srbe. Bravo Bobby Dusan Martinoivc B.Sc M.Sc MBA P.Eng 
Blowing in the windпре 4 сата Награда је заслужено додељена Бобу Дилану. Он је првенствено песник, а поезија је, колико знам, књижевни род. Да је госпођа В. Огњеновић свесна шта је рекла никада то не би учинила. Овом непромишљеном изјавом само је показала: своју необавештеност, злобу, комплекс више вредности и склоност ка понижавању наших истакнутих уметника (M. Бајагић, Г. Бреговића) чији рад се ни по чему не може упоређивати са Дилановим. Мало је рећи да то није лепо.  
Перивоје Поповићпре 5 сати НОБЕЛОВА НАГРАДА КЊИЖЕВНОСТ америчком пјевачу и ТЕКСТОПИСЦУ, мора да је неслана шала!? Ако је истина, онда је неко грдно осрамотио и понизио свету тајну поезије. Недостојно! 
Milojkoпре 5 сати Gdja Ognjenovic verovatno nije upucena u Dilanovu poeziju, ili smatra da Bajagina i Bregina limunada zasluzuju pomena. Dzoni Stulic je jedini koji bi mogao da ima tezinu sa ovih prostora... 
ProPolitikin Hrvatпре 6 сати Nek smo mi uporedili Dilana sa Bajagom, Bregovicem, Majkl Dzeksonom, Suzanom Mancic, nekom Marijanom Mateus, to sto se umjetnik kroz svoju poeziju 50 godina bori protiv ovozemaljskog zla, koga to briga.  
Велики Блекпре 6 сати Слушао сам Диланову музику,слушам је и данас,читао "Хронике" које су изузетно дјело али мислим да је ова одлука Нобеловог комитета погрешна. Он је увијек првенствено био музичар а онда поета. Уосталом многи књижевници који су заслужили Нобелову награду нису је добили. Неки нису више живи као Умберто Еко а учињена је неправда према њима. Свака част господину Дилану за оно што је учинио у музици,промијенио је музику 20. вијека,али мислим да Нобелову награду није заслужио. Ону за мир можда (више од Обаме) али за књижевност не. 
Lajaviпре 4 сата Oprostite, ali ne bih se složio sa vama. Dilan je prilično loš pevač, muzika mu je osrednja, ali su mu tekstovi genijalni. Ukupan utisak je vrhunski za šta su tekstovi najzaslužniji. Ovako uticajni autori izuzetno su retki. Čestitke matori, zaslužio si. Sad navijam za Koena. 
Bahamut with 50 red eyesпре 6 сати Mali dodatak : masa "intelektualaca"tj onih koji to nisu,jer za to nije dovoljno samo imati akademsko zvanje,prati knjizevnu modu.Za njih su imena Koelja ili Murakamija nesto shto zvuci in i misle da su samo oni za Nobela,a kad ih pitate shta su procitali od njih..tajac.Na zalost,prosle godine sam video i fotografisao top listu bestselera srpskih citalaca i to u knjizari jednog super eminentnog izdavaca.U prva 4 su : Bacic-Alimpic,M.Mateus,I.Bjelica i od nekud zalutali Koeljo !!?? I shta vise reci? Jedino...bravo Dilan,zasluzio si! 
Bora Juhaпре 7 сати Sada ce poneki narodni guslar da pocrni ili pozeleni od zavisti. Ovo je pravi atak na turbo-folk!!!
književni prevodilacпре 7 сати  Veoma zanimljivo da se prva oglasila gospođa Vida Ognjenović, doživotni predsednik PENa a za njom i Gojko Božović. Ako je već toliko moćna, kao što misli da jeste, mogla je da predloži Bajagu za Nobela, kad već nije po pravilima mogla samu sebe. Bajaga je odličan pesnik, a ovom odlukom Nobelov komitet jeste možda šokirao javnost, ali u pozitivnom smislu. Zaista je bilo i previše nagrada koje su dodeljivane po principima dnevne politike, ili su otišle u pogrešno vreme, u pogrešne ruke, nekim piscima koje niko vise ne bi čitao. I mada vise volim Koena, Dilan je jedini do sada književni nobelovac koji ume da peva, i ne mora ni da smišlja besedu za Stokholm, dovoljno je da izađe i otpeva neku od svojih antologijskih pesama. Ne vidim u njima ništa što bi bilo "skaredno", uvredljivo, naprotiv, bolje da mladi ljudi, koji knjige uglavnom ne čitaju, slušaju makar muziku Boba Dilana, inače čoveka čija biografija ničim nije "umrljana". 
Vladimir Mihajlović пре 7 сати Mislim da je ispod svakog nivoa odgovornog novinarstva, banalizovati Boba Dylana svrstavajući ga u domen pop muzike. Njegovo stvaralaštvo daleko prevazilazi takve proste odrednice, bilo što se tiče njegovog poetskog ili muzičkog izraza. Takođe je krajnje malograđanski ovako nipodaštavati njegov rad kao što je učinila gospođa Vida Ognjanović. To više govori o njenoj kulturi nego o Bobu Dylanu. Iskreno, nisam siguran da je trebalo da dobije ovu nagradu jer je, može se tvrditi, bilo drugih američkih pisaca koji su svojim radom nešto više zadužili svetsku književnost (Don Delillo, na primer), ali odluka je ipak donekle opravdana jer je bilo poetskih laurata koji su nagradu manje zaslužili od gospodina Zimmermana.
superпре 8 сатиCestitke, a samo zamisljam kakvo je slavlje u Hrvatskoj 
Bobaпре 8 сати Samo vi pametnjakovići komentarišite. Gde su vaša dela. On je uzeo skoro milion dolara a vi pričajte da se vidi da ste živi. Briga njga za tamo neku Vidu Ognjenović i Gojka Božovića nikad nije ni čuo za njih ali oni za njega jesu. Ceo svet je čuo za njega.   --- - - --

Нема коментара:

Постави коментар

Део Портала Сазвежђе ЗЗАВЕТИНЕ+

"Људи месечеве светлости" - online


KOGITO KLUB

online izdanje istoimenog veb sajta


My Opera

Руј. Рајско дрво Звижда


UERKA

ДРУГА СРПСКА РЕНЕСАНСА online


АЛАЈБЕГОВА СЛАМА

Друга друкчија незнана, Србија.Изравнања


Алманах

за живу традицију, књижевност и алхемију, I , 1998.


Амблем

Амблем тајног писма света


БОБОК, БОБОК, БОБОК

Дневник писца 1873.


Баксузи, намћори, угурсузи, јуродиви...

Јуродиви бога ради


ВАСЕЉЕНСКИ ЛИСТ

Новине Едиције Заветина


ВИНАВЕРОВ СОКАК

Пантологија пеленгирике. Изводи и друго- (Канал ФИЛТРА)


ВРЗИНО КОЛО

Магазин ФАНИКА


ГРАБАНЦИЈАШ

SERBIAN PRESS EXPRESS : Вести из отаџбине и расејања


ДУХ МРТВИХ ПЕСНИКА

Живљи је од духа живих


ЕCUMENICAL NEWSPAPERS

...


ЗАВЕТИНА

ПОСЕБНА ПОРОДИЧНА ЗАВЕТИНА (тзв. Мала заветина, Први петак после Тројице)


ЗАВЕТИНЕPress

Лист о занимљивим стварима: против разних саблазни


Златни Расуденац

Лист за антибирократску књижевност и критику


КЊИЖАРА ПИСАЦА

"УМЕТНОСТ МАХАГОНИЈА" (Антикварница ) - (рас)продаја књига и часописа, нових и старих, рукописа


КОМПАС

Даба Шон. Да Баш Он


КОРЊАЧА

Кључ за одкључавање зарђалих...


МАГАЗА

Концентрични кругови: непозната Србија


МЕЂУПРОСТОР

dans l'espace entre, пространство между, utrymme mellan, ruang di antara , plass i mellom , espaço entre elas, spaco en inter, Zwischenraum


Мајмунска завера

По Шкловском


НЕОБЈАВЉЕНИ РУКОПИСИ

Понор, провалија, бездан, јаз


ОПАЛО ЛИШЋЕ

Песме отпале из антологије "Несебичан музеј"


ПАМУК

Non, Je ne regrette rien


ПЕСМЕ ИЗ РОМАНА

Бела Тукадруз: ЖУТО ЦВЕЋЕ СА СПРУДОВА СА ПЛАВИМ ЗЛАТОМ


ПИСМА

ЗАВЕТИНАМА, почев од лета 2011


ПРВА СРПСКА РЕНЕСАНСА

"Сузовци", лист, (покренут у) пролеће 2007.


ПРЕТЕЧА

претеча тефтера


ПРОТИВОТРОВ

Лов на слонове:новости београдских "Заветина"


ПРУГА

„железничка линија 45. упоредника“: Бордо-Лион-Милано-Загреб-Београд- Пожаревац - Мишљеновац - Кучево - прелаз преко Дунава на Ђердапу – Крајова – Одеса


Пелазгион

Библиотека ЦАРСКИ РЕЗ online


Путеви Србије

Водич за (непо)колебљиве и радознале духом


РЕЛИГИЈА ПОЕЗИЈЕ

Ковчег безразложних успомена


РЕНЕСАНСА

Српска ренесанса


САЛАШ СЕВЕРАЦА

ЗАВЕТИНЕ:Ми


СУЗ

Mагазин Групе "Сузовци"


СУРБИТА(р)

Библиотека Прототипа


Сазвежђе Мирослава Лукића

Најважније о Бели Тукадрузу (алиас М. Лукићу)


Себични музеј

Једна од скривених антологија "Несебичног музеја"


ТРЕЋА СРПСКА РЕНЕСАНСА

Магазин Севераца